Siirry sisältöön

NETTILINKIT

VINKKEJÄ POIKKEUSAJAN ELÄMÄÄN!

Koronavirusrokotteet eli COVID-19 -rokotteet – ohjeita ammattilaisille

Koronaohjeita työpaikoille ja työterveyshuolloille

JHL:n tietopaketti koronan vaikutuksista työhön

THL:n ajankohtaista tietoa viruksesta

AUTISMILIITON vinkkilistaa koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan elämää helpottamaan.

Eri kielillä tietoa koronasta

TYÖEHTOSOPIMUKSET, YHTEISTOIMINTA JA LAKI

SOTE-tes Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus) tulee voimaan 1.9.2021. Se on kunta-alan suurin sopimusala, jonka piirissä on noin 180 000 palkansaajaa. Suurimpia ammattiryhmiä ovat muun muassa sairaanhoitajat, lähihoitajat, terveydenhoitajat, ohjaajat ja sosiaalityöntekijät.

KVTES eli Kunta-alan yleistä virka- ja työehtosopimusta sovelletaan Eteva kuntayhtymän työntekijöihin

AVAINTES eli yksityisen sopimusalan työehtosopimusta sovelletaan UVPS:ssä

YHTEISTOIMINTA -opas on tarkoitettu luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteistoimintalaista ja sen tulkinnasta

TEM Yhteistoiminta-asiamies toimii itsenäisesti työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä ja on riippumaton valvontatehtävää suorittaessaan. Valvoo mm. yhteistoimintalain ja henkilöstöedustuslain noudattamista

FINLEX on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu

AMMATTIALASIVUSTOJA

SOSIAALI- JA TERVEYSALA

RAVITSEMUS JA PUHTAUSALA

TIETOTYÖ JA HALLINTOALA

ETSI AMMATTILIITTOSI työpaikkasi toimialan mukaan.

DUUNIKOUTSI -sovellus älypuhelimeen ja tabletille. Duunikoutsi on työelämätaitojen valmentaja ja henkinen tuki nuoren takataskussa!

KEHITYSVAMMA-ALAN AMMATTILAISTEN TYÖTÄ TUKEVIA SIVUJA

SOSIAAITURVA-OPAS 2022. Tukiliiton sosiaaliturvaopas päivitetään aina alkuvuodesta. Tältä sivulta löytyy myös muun muassa Pikaopas perheiden palveluihin.

Tietoa ja tukea harvinaisiin, perinnöllisiin sairauksiin uudet sivut avautuvat 25.2.2022 alkaen. Kannattaa tutustua.

TYÖERGONOMIA

AVUSTAMISEN PERIAATTEET ttl:n sivuilla on lueteltu perusvinkit potilaan/asiakkaan avustamisesta.

FYYSISEEN KUORMITUKSEEN löytyy lisätietoa työsuojelun sivuilta.

POTILAAN SIIRTYMISEN ERGONOMINEN AVUSTAMINEN ttl:n sivuilla. Potilaan siirtymisen ergonominen avustaminen -opetusmateriaali auttaa tunnistamaan avustamiseen liittyvät riskit.

ERGONOMIAVINKKEJÄ KOTIIN JA TYÖPAIKALLE antaa etenkin selän terveyttä ja hyvinvointia silmälläpitäen.

ASIAKKAIDEN HAASTAVA KÄYTTÄYTYMINEN

Haastavan käyttäytymisen vähentäminen ja ennaltaehkäiseminen HAASTE-toimintamallin avulla

HAASTE-manuaali antaa toimintamallin haastavan käyttäytymisen vähentämiseen ja ennaltaehkäisemiseen. Sisältää paljon tietoa kommunikaation merkityksestä ja tilanteiden ennakoinnista ennakoinnista. Kannattaa tutustua, niin saat hyvät perusteet työllesi ja asiakkaiden kohtaamiseen.

Haastavan käyttäytymisen kohtaaminen ja ennaltaehkäisy - diasarja työpajasta jonka on toteuttanut VALTERI. Tämä liittyy lasten haasteelliseen käyttäytymiseen.

KOMMUNIKAATIO, TYÖKALUJA JA APUVÄLINEITÄ

PAPUNET antaa laajasti tietoa ja työkaluja kohdata puhevammaisia ihmisiä

TIKONEN verkkolehdestä löydät ajankohtaista tietoa puhevammaisuudesta ja apuvälineistä

TIKOTUUBI -kanavalta löytyy paljon ohjevideoita mm. Boardmakerin käyttöön ja sisällön muokkaamiseen liittyen. Lisäksi siellä on ohjeita eri kommunikointisovellusten sisällön muokkaukseen. Kannatta käydä kurkkaamassa ja oppimassa jotain uutta.

AMMe on ammatilliseen erityisopetukseen suunniteltu kuva- ja oppimateriaalipankki, joka sisältää piirrettyjä ja valokuvia sekä oppimateriaalia kotitaloudesta, puhtaanapidosta, tekstiili- , savi- ja metallitöistä sekä yhteisistä opinnoista.

KUVILLA-sivustolta löytyy paljon erilaisia kuvitettuja tehtäviä ja ilmaista tulostettavaa materiaalia opetuksen käyttöön. Tietoa kuvan, visuaalisuuden ja mielikuvien hyödyntämisestä opetuksen osana.

VIITTOMIA VERKOSSA sisältää linkkejä eri tarpeisiin liittyvistä viittomista ja viittomasanakirjoista

PIKKU KAKKOSEN KOMMUNIKAATIOKORTTEJA voi käyttää kommunikoinnin tukena selkeyttämään tai vahvistamaan puhuttua asiaa. Pikku Kakkosen kommunikaatiokorteista voi askarrella lapselle vaikka oman viikkokalenterin!

VIITOTTU RAKKAUS tarjoaa kasvatuksen, opetuksen ja ohjauksen tukimateriaaleja koteihin ja ammattilaisille.

JAATISTIETOPANKKI Vammaisperheyhdistys Jaatisessa olemme koonneet Jaatistietopankkiin runsaasti vammaisuuteen liittyvää tietoa: linkkejä, vinkkejä ja muuta mukavaa. Tarkoitus on kerätä saman katon alle hyödyllinen asiatieto, vinkit, linkit ja hyviksi koetut kokemukset.

KEHITYSVAMMALIITON sivuilta löytyy tietoa kehitysvammaisuudesta.

AUTISMI sivuilla saat tietoa autismikirjosta sekä alaan liittyvistä koulutuksista, kursseista ja tapahtumista. Liitto tiedottaa autismikirjosta, tukee jäsenyhdistystensä toimintaa ja toimii edunvalvojana autismikirjoon liittyvissä asioissa.

HUS TIETOTEEKKI Youtube-kanavalta löytyy ohjevideot iPadissa toimivan GoTalkNow-ohjelman käyttöön.

SETEKE selkomateriaaleja voi käyttää asiakkaan seksuaaliterveyden edistämisessä. Kuvat ja selkokieli tekevät asiakkaalle asiasta konkreettisemman ja helpommin ymmärrettävän. Selkomateriaalit sisältävät perustietoa seksuaalisuudesta ja käsittelevät siihen liittyviä erilaisia aiheita.

ELÄMÄNSUUNNITTELUN KORTTIPAKKA Elämänsuunnittelun kortit pohjautuvat kansalaisuuden avaimiin jotka on luonut englantilainen filosofi Simon Duffy. Avaimet koostuvat seitsemästä eri elementistä, jotka kuvaavat mahdollisuutta täyteen kansalaisuuteen. Kansalaisuus tarkoittaa sitä, että henkilö on arvostettu yhteisön ja yhteiskunnan jäsen ja hän on yhdenvertainen muiden kanssa.

APUA TIETOKONEEN KÄYTTÖÖN JA OPPIMISEN TUEKSI

JYVÄSKYLÄN KESÄYLIOPISTON tietokone tutuksi-sivulta löytyy videoita tietokoneeseen tutustumisesta, hyvistä salasanoista, tietoturvasta ja monesta muusta tarpeellisesta aiheesta. Näitä voit hyödyntää asiakkaiden kanssa kun käytte läpi erilaisia nykypäivän älylaitteita.

TYÖ SUJUVAKSI! Erilaisia oppijoita voi tukea monin tavoin. Esimerkiksi kuvat ja videot auttavat niitä, joilla on vaikeuksia lukemisen kanssa tai joille suomi ei ole äidinkieli. Tästä materiaalista löydät erilaisia vinkkejä ja ratkaisuja parantamaan työn sujuvuutta omalla työpaikallasi. Etusivun oikean yläreunan valikosta (kolme valkoista viivaa) pääset tutustumaan Työ sujuvaksi! -materiaalin kahdeksaan sisältöalueeseen.

YLE DIGITREENIT sivulta löydät apua ja niksejä kännyköiden, tietokoneiden ja digipalvelujen käyttöön. Digitreenejä on tehty vuodesta 2016 alkaen. Valtaosaa jutuista päivitetään säännöllisesti.

Opiskele itse -sivuilta löydät aineistoa tietoteknisten asioiden itsenäiseen tutkimiseen ja opiskeluun: tutustu digitaitojen tarkistuslistoihinetäohjelmien ohjeisiinEnterin tietoiskumateriaaleihin tai vapaaehtoistemme tekemiin oppaisiin.

TYÖKYKY

KEVA sivustolta löydät tietoa ammatillisesta kuntoutuksesta

TYÖTERVEYSLAITOKSEN sivuilta työkykyyn liittyviä asioita työntekijän näkökulmasta

TYÖNTEKIJÄNÄ TYÖTEREVEYSNEUVOTTELUISSA (TTL) opasvideo ja ohjeita valmistutumisessa työterveysneuvotteluihin. Muista pyytää työsuojeluvaltuutettu avustajaksi.

TYÖSUOJELUHALLINNON sivuilta löytyy tietoa terveestä, turvallisesta ja säännöstenmukaisista työelämää koskevista asioista

KEVAN sivuilta löytyy tietoa kuinka edetä jos työkyky on heikentynyt

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ ohjaa, johtaa ja kehittää työterveyshuollon lainsäädäntöä

TYÖELÄKE.FI sivuilta saat perustietoa eläkkeistä ja löydät reitin omaan työeläkeotteeseen. Tällä sivulla voit tarkistaa myös eläkeikäsi.

TERVEYSKYLÄ SIVUSTO tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.​​​​ Julkisen palvelun sisällön ovat tuottaneet erikoissairaanhoidon asiantuntijat yhdessä potilaiden kanssa​.

TYÖTURVALLISUUS

TYÖTURVALLISUUSKESKUS tarjoaa työpaikoille palveluja työturvallisuuden kehittämiseen ja työsuojelun yhteistoiminnan parantamiseen

AVI eli aluehallintovirasto valvoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut toteutetaan kunnissa ja kuntayhtymissä lakien mukaisesti

VUOROTTELUVAPAA

JHL:n työttömyyskassan hakuohje vuorotteluvapaalle jääville

TYJ:n ohje vuorotteluvapaalle hakevalle ja sivuilta löytyy myös vuorottelukorvaustaulukko

TE-palvelujen vuorotteluvapaa-ohjekirjanen

OPISKELU

JHL-OPISTO on oman ammattiliittomme jäsenten paras kouluttaja

KSL opintokeskus

TSL Työväen sivistysliitto

OPINTOVAPAA sivuston tarkoituksena on tuoda tietoa opintovapaasta yksinkertaisessa ja helposti hyödynnettävässä muodossa.

OPPISOPIMUS sivustolla tietoa oppisopimusopiskelusta

ELÄKEASIAT

KEVA palvelee julkisen alan työeläkkeensaajia ja ammatillista kuntoutusta. Sieltä voit tarkistaa omat eläketietosi ja saat ohjeita eläkkeelle hakemiseen

MAAHANMUUTTAJAT JA KaMuT

KaMuT -verkoston tehtävänä on parantaa JHL:n maahanmuuttajajäsenten tiedonsaantia työelämästä sekä työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista

SAK:n maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta neuvoo ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, jos heillä on työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia. Maksuton palvelu on avoin kaikille eikä kysyjän tarvitse kuulua ammattiliittoon

TYÖELÄMÄTIETOA 13 eri kielellä: ruotsin, englannin, venäjän, viron, somalin, arabian, kiinan, thain, espanjan, saksan, puolan ja ranskan kielillä

Arbetslivets spelregler

A Guide to Working in Finland

Правила игры трудовой жизни

Tööelu mängureeglid

Waad joojin kartaa oo ka hortagi kartaa dhibaatada goobta shaqada ka jirta

الضوابط والنُظُم لحياة العمل

TÖISSÄ SUOMESSA – TIETOA MAAHANMUUTTAJALLE 13 KIELELLÄ

SEKALAISET

KT Kuntatyönantaja

KUNTALIITTO

KELA

STUMPPI.fi tarjoaa tukea tupakoinnin lopettamiseen. Tietoa, testejä ja vertaistukea (Stumpin keskustelut) verkossa.

ASKELEET KOHTI SOPUISAA TYÖYHTEISÖ Työkirja on tarkoitettu työyhteisöille, jotka haluavat kehittää vuorovaikutusta. Työkirja auttaa työyhteisöä ja esimiehiä tarkastelemaan ja työstämään yhdessä kielteistä, epäasiallista tai häiritsevää käyttäytymistä. Kirjan avulla työyhteisöt voivat kehittää myönteistä ja vastuullista käyttäytymistä.

JÄRJESTÄYTYMISEEN LIITTYVIÄ SIVUJA

Mitä työehtosopimus ja järjestäytyminen tarkoittavat? Työmarkkinakäsitteiden selittäminen nuorille ei ole helppoa. Siksi teimme kolme opetuskäyttöön tarkoitettua videota, jotka avaavat tärkeitä käsitteitä nuorille läheisellä tavalla.