Siirry sisältöön

Yhdistyksen blogi

Etevalle ja yhdistyksellemme on luettu muistokirjoitus

Yhdistyksemme JHL630 ry:n toiminta on päättynyt. Muistoa kunnioittaen olemme jättäneet sille jäähyväiset. Ihmiset ovat siirtyneet työskentelemään uusille hyvinvointialueille ja uusiin ammattiyhdistyksiin.

Nämä sivut on vielä käytössä huhtikuun loppuun joten jos sinulla on hyvinvointialueeseen liittyvää tiedonhakua, niin täältäpä sinä sitä löydät Tietoa Etevalaisten (SOTE) hyvinvointialueille siirtymisestä – Etevan henkilökunta JHL 630 ry

Toivotan sinulle oikein mukavaa jatkoa.

Terveisin Ilpo Romppanen

VUOSI ETEVAA !

Viime vuoden Vappuna alkoi elämässäni uudet tuulet työrintamalla. Takanani oli jo 40 vuotta palvelusta Helsingin kaupungilla Psykiatrian sekä päihdealan kuoppaisella tiellä. Noin reilu vuosi sitten ajellessa Helsingistä kotiinpäin, aloin pohtimaan, pitäisikö ruveta miettimään työpaikan vaihtoa?  Ajatus alkoi pikkuhiljaa toistumaan päivästä toiseen ja aloin selaamaan työpaikkoja lähempää kotia.  Googlea näpytellessä ponnahti yhdeksi vaihtoehdoksi Eteva / Askola.

Kiinnostus heräsi lähes välittömästi ja otin yhteyttä palvelupäällikköön ja tiedustelin mahdollisuuksiani päästä töihin. Sovimme haastattelun ja jo siinä sovimme, että mikäli olen halukas aloittamaan Etevalla, niin minulle järjestynee vakituinen paikka heti kun sellainen aukeaa. Kerroin jo siinä haastattelussa, etten pysty ottamaan sijaisvuoroja, sillä työpaikka, jossa olin ei varmasti antaisi minulle virkavapaata, syynä tuleva uusi potilastieto järjestelmä APOTTI teki tulojaan siihenkin yksikköön.

Niinpä sitten koitti päivä, jolloin minulle ilmoitettiin vakituisen paikan aukeavan Etevassa ja minulta kysyttiin, olinko edelleen kiinnostunut paikasta. En jäänyt asiaa sen kummemmin miettimään, vaan ilmoitin halukkuudesta ottaa vastaan uusi työ.

Niinpä sitten tein jotain sellaista, mitä en olisi muutama vuosi sitten edes haaveillut. Sanoin itseni irti pitkästä, pitkästä uraputkesta ja astuin rohkeasti eteenpäin.

Aloitin Etevassa autismiyksikössä Vappuna 2021. Jännitti todella paljon tulla paikalle, sillä minulla ei ollut mitään kokemusta autismi asiakkaan kanssa työskentelystä.

Alussa kaikki tuntui hyvin vieraalta, piti muistaa valtavasti asioita / toimintamalleja jokaisen asiakkaan kohdalla erikseen ja vaikka sain mahtavan ja kattavan perehdytyksen, niin huomasin olevani välillä pihalla kuin lumiukko. Onneksi uudet kollegat olivat hyvin auttavaisia ja moneen kertaan pyysin, että sanoisivat suoraan, jos teen jossakin väärin. Noo, näin lähes vuoden tehtyä töitä ja tutustuttuaan paremmin työyhteisöön, sain kuulla että välillä satuin toimimaan aivan päinvastoin, mitä esim. toimintamalleissa oli.

Mitä sain kun astuin täysin uuteen ja erilaiseen työyhteisöön?

Sain valtavasti ihania työkavereita ja uusia ystäviä heistä, asiakkaista puhumattakaan.  Olen oppinut vajaassa vuodessa paljon sekä ammattitaitoisesta tiimityöstä, että myös jokaisen ohjaajan upeasta kohtaamisesta vaikeissakin tilanteissa.  Tärkeänä tässä työssä pidän sitä, että milloinkaan ei ole tarvinnut tilanteissa olla yksin,  vaan aina on ollut apua saatavilla.

Positiivisena asiana pidän myös sitä, että työmatkani lyheni 59 kilometrillä, se varsinkin nyt lämmittää vielä enemmän kun katsoo huoltoasemalla bensiinin hintoja.

Lopuksi tahdon sanoa sen, että ihan jokaisen ihmisen kyllä kannattaa vaihtaa työpaikkaa viimeistään 40 vuoden välein.

Aurinkoista ja lämmintä kevättä kaikille ihanille Etevalaisille 😀

Laila Koskinen, Askola / Eteva

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on varpikset.png

Blogikirjoitus 19.3.2022, Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä

Otsikko saattaisi tuoda paineita? Syntyykö kynästäni Minnan tuotantoon rinnastettavaa tekstiä? Huomioinko tasa-arvon tasapuolisesti? Osaanko tuoda tuotantoani tähän päivään?  Jatkan naputtelua koneella, nykyaikaisesti, luottaen vaistooni, sekä aina vaan pahenevaan tarinoiden kertomisen intooni.

Faktat ja fiktiot ovat alati kiehtovia, kuitenkin tällä foorumilla lupaan pysyä totuudessa.

Ulkona paistaa kevätaurinko. Minä istun sisällä hieman flunssaisena. Eilinen työpaikalla tekemäni koronatesti näytti negatiivista. Kuitenkin, valitettavasti, mahdollisuus koronatartuntaan on olemassa kaikesta suojautumisesta huolimatta. Tuntuuko tutulta näinä päivinä? Aina vaan jatkuvan epidemian lisäksi tämän kevään ylle lankeaa useita varjoja, ajatuksiin hiipii tummasävyisiä ajatuksia. Maailmanrauha on horjunut ja surullisina joudumme seuraamaan sotauutisia.  

Meidän lähiarkea koskettaa myös varautuminen työtaisteluun. Tämähän ei ole uusi asia. Kokemusta varautumisesta on, sekä siitä, kuinka sopimukset ovat syntyneet ja niitä olemme tarkastelleet. Työpaikoilla tehtävänämme on olla herkkäkorvaisia ja tarkkatoimisia. Velvollisuutemme on noudattaa liiton antamia ohjeita koskien vuoronvaihto- ja ylityökieltoja.  Työn luonne, sekä haasteellinen työntekijätilanne, tuovat lisähaasteensa.  Esihenkilön esittämä näkymä kesän työntekijä tilanteesta ei lisää luottoa. Allekirjoittaneen rooli vastaavana ohjaajana on melko haasteellinen ja toisaalta hyvin kiinnostava. Onnistunko toiminnassani tässä työnantajan ja henkilöstön välissä. Toivon sitä. Pysyn totuudessa. Olen tarkkakorvainen ja vähäsanainen (en tarinoi), kysyn neuvoa, tarkastan faktoja, neuvon, käyn keskusteluja. Ja luotan kollegoihini, koko työyhteisöön. Ja liittoon.

Sopimuskevään jälkeen jatkuu, jo aloitettu, Etevan  ja samalla meidän yhdistyksen, siirtäminen uusiin kuvioihin. Ei ole yksinkertainen tasapaksu vuosi kyseessä.  

Tuo edellä kuvattu on myös viestiä siitä, että elämä jatkuu. Rakennamme ja ylläpidämme omaa, meille rakasta, yhteiskuntaa. Jaamme ilot ja surut, seisomme rinnatusten. Emme jonossa.  Runoilija Elina Salmisen sanoin: ”Vertailijat löytävät paikkansa jonosta. Toisiaan tukevat rivistä.”

Tänä keväänä toivon kaikkien löytävän iloa, ja tarvittaessa lohtuakin, itselleen merkityksellisistä asioista. Meillä on oikeus kokea hyviä fiiliksiä vaikka välillä luotto tuohon näkemykseen on haasteellista. Toivottavasti teille löytyy myös ihminen jonka kanssa haastella maailman menosta, mutta myös omasta arjesta ja juhlasta. Olla hämmentynyt, ihmettelevä, kiukkuinen, suruinen, mutta myös iloinen.  Minulle tuottaa ilon tällä viikolla tullut tyttären ja avomiehensä lähettämä vihki-  ja hääbilekutsu. Musiikki, kirjat, elokuvat ja luonto tuottavat minulle voimavaroja ja lepoa. Sekä kaikki ihmiset ympärilläni. Työpaikalla, yhdistyksessä, siviilissä.

Kirjaan tähän lempirunoilijani Jukka Itkosen keväisen rakkausrunon. Niin ajankohtaista ja ikuista. Rakkaus kantaa. Kaikenlainen, tasa-arvoinen rakkaus. Hupsu ja hulvatonkin.

TSITYRR!

-Tsityrr! laulaa tiainen

         rakastuttuaan,

puolisolleen joka talven pakkasissa

melkein pakastuttuaan

iloitsee kun vesi

                     lammikoissa loistaa.

-Tsityrr!Tsityrr!

se rakkaan äänen toistaa

ja lentää niin kuin painoton

                     halki rantakoivikon

puolisonsa kanssa

samaan puuhun laulamaan.

19.3.2022 Aurinkoisin terveisin Sirkka Voutilainen, jäsenasianhoitaja

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on varpikset.png

Hei

Olen Aallon Tiina ja työskennellyt Etevassa kohta neljä vuotta. Työskentelen tämän vuoden 2022 työsuojeluvaltuutettuna ja tulin valituksi tähän tehtävään mutkan kautta ensimmäisen varavaltuutetun paikalta. Edellinen työnantajani oli Järvenpään kaupunki, jossa työskentelin mm. erityiskoulussa koulunkäynninohjaajana 16 vuotta, oi niitäkin aikoja. Toimin silloin monissa tehtävissä Järvenpään JHL ry:ssä ja ajattelin pysyä Etevassa vain työtehtävissäni, missä niissäkin on riittävästi tekemistä. Kun työsuojeluvaltuutetun vaalit lähestyivät ja haettiin halukkaita ehdokkaita, niin innostuin taas. Onnistuin työntämään itseni myös hallitustyöskentelyyn mukaan.

Olen lähtökohtaisesti turvallisuushakuinen henkilö ja ehkäpä siksi työsuojelu kiinnostaa erityisesti. Terveellinen ja turvallinen sekä mahdollisimman tuottava ja hyvinvoiva työyhteisö on hyvä tavoite. Jokainen työntekijä voi miettiä mistä tunnistaa hyvinvoivan työyhteisön ja työntekijän. Entä onko juuri minun työpaikkani sellainen ja mitä olen itse tehnyt sen eteen. Minkälaista ilmapiiriä minä kannan mukanani. Vanha kunnon lause, mitä tulee töihin kun minä tulen töihin, on edelleen käyttökelpoinen.

Muuttuva työelämä on tuonut uusia haasteita, joita me jokainen kohtaamme ja yksi haasteemme on työvoimapula. Se alkaa olla jo kansantaloudellinen uhkatekijä. Se ei yhtään lohduta, mutta olemme kaikki saman ongelman edessä. Se vaikuttaa hyvinvointiimme ja jaksamiseemme. Itse voimme pitää huolen siitä, että meillä on riittävästi palauttavaa tekemistä vapaapäivinämme.

Työsuojeluvaltuutetun tehtävä on

  • edustaa työntekijöitä työsuojelun yhteistoiminnassa
  • perehtyy työpaikan työsuojeluasioihin
  • osallistuu työsuojelutarkastuksiin
  • kiinnittää huomiota turvallisiin ja terveellisiin työtapoihin
  • osallistuu työtapaturma- ja ammattitautitutkimuksiin ja läheltä piti tilanteiden käsittelyyn
  • perehtyy työsuojelusäädöksiin

Haluaisin myös käydä työpaikoilla, mutta sen korona ehkäisee tehokkaasti. Toivottavasti käynnit sentään vuoden aikana onnistuvat. Olen mukana työpaikkaselvityksissä ja riskien kartoituksissa. Minua voi pyytää mukaan työkykyneuvotteluihin ja minulle saa soittaa, osaan toimia korvana.

Minulla on työhuone Mäntsälässä Karhukujalla ja olen siellä kaksi tai kolme päivää viikossa. Loput päivät olen Järvenpään Alhotien toimistolla. Numeroni on 040 3047013, jos en ole osannut laittaa vastaajaani toimimaan, niin soitan kuitenkin aina takaisin minulle soitettuihin numeroihin. Ollaan yhteydessä.

21.2.2022 Tiina Aalto, työsuojeluvaltuutettu

Koronaa ja rajoituksia

Eipä tämäkään vuosi alkanut kovinkaan ruusuisesti. Itselläkin alkaa olla pientä, eikä ihan pientäkään koronaväsymystä. Edelleen taistellaan koronan voimaa vastaan oman jaksamisen kustannuksella. Eikä helpotusta tuo hallituksen koronalakipykälä joka rajaa työn tekemistä helmikuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Saapa nähdä kuinka vähiin meidän työtä tekevien määrä kutistuu ja saadaanko hoidettua työt kunnialla vai minimillä.

Toivottavasti koronan kuritus helpottaa piakkoin koska olisi mukava nähdä teitä ihan livenä ja puhua tulevasta hyvinvointialueille siirtymisestä ja käynnissä olevista sote-tessin neuvottelutilanteesta. Tähän liittyen toivottavasti saamme kevätkokouksen pidettyä Hyvinkäällä niin, että pääset mukaan nauttimaan kokouksesta, hyvästä seurasta ja tarjolla olevista kulttuuririennoista.

Meillä on myös yhdistyksellä rahaa eli pätäkkiä eli fyffee, joka halutaan käyttää sinun ja kaikkien yhdistyksen jäsenten hyväksi. Meille voit lähettää edelleen ideoita siitä mihin hyvään ja rentouttavaan niitä voitaisiin käyttää. Lähetä ideoita yhdistyksen sähköpostiin eteva.jhl630@gmail.com.

korona | Papunet
28.1.2022 Ilpo, teidän pääluottamusmiehenne

Hyvä JHL 630 RY

Hyvät yhdistyksemme jäsenet ja hallituksemme jäsenet. Haluan kiittää teitä näistä vuosista, mitä olemme yhdessä nähneet.
Itsellä on ollut nyt kohta loppuva vuosi erittäin rankka kaikilla elämän osa-alueilla, joten tulin siihen päätökseen, että lopetan yhdistyksemme taloudenhoitajana.
Toivon kaikille parempaa ensi vuotta!! Kukaan meistä ei ole yksin tätä työtä tehdessä, vaikka ehkä siltä joskus on tuntunut. Myös itsestänikin.
Uskokaa itseenne ja huolehtikaa itsestänne ja läheisistänne. Nauttikaa pienistä asioista arjessa. Se auttaa jaksamaan.
Kun olisin filosofi tai hyvä kertoja, keksisin hyvän loppufraasin, mutta sitä en ole.

Huolehtikaa itsestänne ja toisistanne.!

29.12.2021 Rakkaudella; Miia Santala, tuleva entinen taloudenhoitajanne.

Pitkä kuuma kesä ja…

toiset viettävät sen töissä. Toivottavasti jokaiselle löytyy kuitenkin hetkiä lepoon ja palautumiseen.
Maskin kanssa ahertaessa olo voi olla hyvinkin tukala ja hankala. Silloin ei välttämättä paljoakaan auta tsemppaukset. Maskia kannattaakin vaihtaa usein, jotta ilma kulkee mahdollisimman optimaalisesti. Mikrotaukoja ja hengähdyshetkiä, jolloin maskin voi ottaa hetkeksi kokonaan pois, kannattaa työyhteisössä yrittää järjestää mahdollisimman paljon. Hikoillessa maski kostuu nopeasti ja tällöin ilmavirtaus muuttuu kulkemaan maskin sivuilta, eikä se tarjoa enää suojaa. Voisinpa antaa jonkin superkikan, jolla helpottaa oloa kentällä.

Kunhan syksy koittaa, astuu voimaan uusi Sosiaali- ja terveyshuollon työ- ja virkaehtosopimus 1.9.2021. SOTE-sopimuksen määräykset ovat pääosin samansisältöisiä kuin KVTES:n määräykset. Muutamia pieniä muutoksia on kuitenkin tulossa jaksotyöaikaa tekeville, eli suurimmalle osalle meistä. Meillä Etevalla nämä on kuitenkin otettu pääosin huomioon jo aikaisemmin, joten suurin muutos meitä koskee ehkä siinä, että nyt ne tulevat myös sopimusmääräyksiin. Esim. pitkissä vuoroissa edellytetään työntekijän suostumusta, huolimatta siitä onko asiasta tehty paikallista sopimusta vai ei. Nämä muutokset ovat voimassa siis 1.9.2021- 28.2.2022 ja mahdollisista työehtomuutoksista ja palkoista neuvotellaan taas kevään 2022 sopimusneuvotteluissa.

Ohessa on muutoksista kuvakaappaus JHL:n Youtubestakin löytyvästä infotilaisuudesta. Lisää tietoa löydät; jhl.fi/sote-sopimus , meiltä luottamusmiehiltäsi. Nyt on hyvä aika tarkistaa OMAJHL:stä, että yhteystiedot ovat ajantasalla.

Kesän kuumuus näyttää edelleen jatkuvan. Toivotan teille jokaiselle työssä olevalle kovasti jaksamista ja lomailijoille erittäin ihanaa ja palauttavaa lomaa.

28.6.2021 Heidi Järvinen

Kahdeksan ja puoli kuukautta

Otsikon aika on kulunut edellisestä kirjoituksestani. Kelasin taaksepäin ja pysähdyin tasaiseen tahtiin matkalla. Tähän välille ovat toiset kirjoittaneet oman osansa. Monenlaisia hienoja tuotoksia olemme lukeneet. Faktoja, tuntumia, toiveita, pelkoja, luottamuksen osoituksia. Ilojakin, ja uskoa tulevaan löytyy.

Luin viikonloppuna uusinta Motiivi-lehteä. Onko lehti sinulle tutuksi tullut? Minä päätin, joskus vuosia sitten ryhdistäytyä ja olen siitä lähtien pyrkinyt lukemaan kyseisen lehden pikaisen selailun sijaan. Lehdessä on tietenkin faktatietoa liiton toimintaan ja toimiin liittyen. Se mikä on lähes kiinnostavampaa, ovat työelämän tositarinat, sekä henkilöhaastattelut eri muodoissaan. Lehden kautta pääsee tutustumaan eri alojen arkeen ja juhlaan eri puolilla Suomea ja liittoa. Naisten, miesten, konkareiden ja työelämän alkutaipalella olevien tuntoja. Opiskelijoitakaan ei ole unohdettu.

Viimeisimmässä lehdessä oli artikkeli "Hyvä työkaveri on helmi". Motiivi 2/2021, sivut 22-24. Sen luettuani jäin pohtimaan työtoveruutta. Samalla mieleen nousee vääjäämättä tämä edelleen jatkuva maailmanlaajuinen poikkeusaika. Työkavereiden olemassaolo ja toimiva yhteistyön arki ovat suuressa roolissa. Matka työhön on kevyempi tietäessäni työpaikalla odottavan työryhmä jonka voimalla olemme selviytyneet ja uskomme selviytymiseen myös jatkossa. Poikkeusajan yli ja sen jälkeen. Toivon, että sinun, lukijan, työpaikalla vallitsee hyvä ilmapiiri. Siihen kuuluu positiivisen asenteen lisäksi kuuluu myös se, että voi todeta voimien olevan vähissä, pelottaa, suututtaa ja tekisi mieli lyödä hanskat tiskiin. Toteamuksen jälkeen huokaistaan, lohdutetaan ja sen jälkeen pohditaan yhdessä miten kevennetään. Mitä voimme yhdessä tehdä ja mitä voi työnantaja tehdä. Millä tsemppaisimme toisiamme? Kiitoksella, kannustuksella, konkreettisella auttamisella, naurulla ja välillä itkulla, pullakahveilla, taukotarinoilla, ymmärtävällä katseella maskin takaa. Silmät ovat sielun peili. Näinä aikoina tuo vanha toteamus on nousemassa arvoonsa. Viikonlopun Hesarista luin kuinka päiväkodissa 1-vuotias vastasi hoitajan maskintakaiseen hymyyn. Silmät sen kertoivat.

Edellä kertomassani artikkelissa on 5 vinkkiä työkaveruuteen. Annan kotitehtäväksi lukea koko artikkelin ja löytää mitä nuo 5 neuvoa ovat. Kirjaan tähän yhden suoraan lainattuna:

NÄE MUIDEN MOTIIVIT

Mieti, millaisia ovat työyhteisön

jäsenten motivointityylit. Yksi

kiinnittää huomiota yksityiskohtiin,

toinen näkee laajat seikat. Yksi

haluaa säilyttää asiat samanlaisina,

toinen motivoituu muutoksista.

Siihen mukaan vielä työnantajan tyylit. Kiinnostava paletti. Työstämistä riittää. Toivotan kaikille hyvää kevättalven jatkoa ja voimia työn äärelle, sekä omaan elämään.

8.3.2021 jäsenaisiainhoitaja Sirkka Voutilainen

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on varpikset.png

Helmikuun koronabloggaus

Ajattelin näin kertauksen vuoksi kertoa itsestänikin eli olen yhdistyksemme pääluottamusmies ja työskentelen AAC-ohjaajana muutaman päivän viikosta Hämeenlinnassa ja Keravalla. Etevassa ja sen edeltäjän Pääjärven kuntayhtymän palveluksessa olen ollut kohta 24 vuotta eli pitkä rupeama kehitysvammaistyötä takana.

Monet on olleet ylä- ja alamäet matkani varrella. Välillä on säästetty, kun maailman talous on notkahtanut ja sitten taasen on noustu pikkuhiljaa pinnalle. Nyt meitä on kurittanut kohta reilun vuoden korona joka ei meinaa hellittää ainakaan hetkeen.

Sen vaikutukset on nähty myös Etevassa äkkiliikkeinä joita on sitten työnantajan toimesta pikkuhiljaa korjailtu. Kentällä asumisessa ja päivätoiminnassa tämä on näkynyt työntekijöiden eli sinun ja työkavereittesi venymisenä arjessa. Mietinkin välillä, milloin tulee se raja jolloin venyminen ei pystykään enää jatkumaan vaan kamelilta katkeaa selkä. Mitä sen jälkeen tapahtuu?

Itse tiedän, että kehitysvamma-alalle on vaikeaa saada työntekijöitä kuten koko sote-alalle. Mitkä olisikaan niitä keinoja joilla saataisiin imua tähän työhön ja helpotusta myös teidän ahertamiseen. Jos sinulla on jotain ideoita asian suhteen, niin laita siitä minulle vinkkiä.

Yhdistyksenäkin olemme joutuneet uuteen tilanteeseen, kun emme pysty järjestämään fyysisiä kohtaamisia ja kokouksetkin täytyy pitää etänä. Mutta näin joudumme kuitenkin tekemään, jotta ehkäisemme omalta osaltamme pahaisen viruksen leviämisen. Itseäni harmittaa myös se, että aloittamani työpaikkakäynnitkin ovat nyt jäissä eli en pääse tapaamaan teitä. Jos haluatte, että osallistun vaikka teidän työpaikkapalaveriin skypen välityksellä, niin lämpimästi suosittelen olemaan meikäläiseen yhteydessä.

Yhdistyksenä yritämme näin koronakurimuksen keskellä aktivoida jäsenhankintaa ammattiliittoomme ja siihen onkin hyvät ohjeet näillä sivuilla. Sitä kautta pystyy ansaitsemaan hieman rahaa ja tavarapalkintoja. Kannattaa tutustua jäsenhankintaan tästä linkistä.

Täytyy myöntää, että hyvänä puolena pidän sitä, että meillä on töitä ja palkka juoksee koko ajan verrattuna kulttuuri-, ravitola- ja yksityisen puolen työntekijöihin. Katsotaan miten pitkään vielä koronaa kestää, mutta joka tapauksessa meidän on kestettävä ja pidettävä itsestämme ja läheisitämme huolta. Tsemppiä sinulle sinne töihin ja arkeen.

26.2.2021 Ilpo Romppanen

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on varpikset.png

Marraskuun blogi 🕯

Syytä ehkä esittäytyä; olen Anu Kantonen, työpisteenä Porvoon päiväaikaisen työvalmennusryhmä. Työura kehitysvamma-alalla alkoi 1980-luvulla, jolloin palkan maksoi Ronnin keskuslaitos. Sitten sen maksoi Pääjärven kuntayhtymä, jossain kohtaa myös UEP, nyt Eteva. Pitkä tausta siis sekä asumisen että päivätoiminnan puolella. Koulutus vintage kehitysvammaistenhoitaja sekä artesaani.

JHL630 keltanokka varapääluottamusmies vuoden 2020 alusta. Edunvalvonnan ja KVTESsin kiemurat vielä työn alla mutta sisäsyntyinen tarve taistella oikeudenmukaisuudesta on valmiina. Sitä ei tarvitse opetella.

Sain kunnian kirjoittaa marraskuu-blogin. Marraskuusta tulee lähinnä mieleen Antti Holman (Reino Leino) runo:

'Halkovi hallatar sieluni suljetut ummut.

Silmäini pinnalla jää- syvä, ankara, tumma.

Viimojen viulut soivat ja marraksen rummut.

Kauneutta jos en nää, niin onko se vittu nyt kumma?'

Kuitenkin tässä nimenomaisessa marraskuussa näen kauneutta. Tämän vuoden aikana on yhdessä koettu epävarmuutta, venytty, joustettu ja tuettu työkaveria. Tänä vuonna eniten kaikista kokemistani vuosista on seisottu yhdessä ja jaksettu yhdessä. Vaikeudet ja epämukavuudet on otettu vastaan yhdessä. On luovuttu asioista yhdessä. Kun vaikeudet alkoivat, rivit tiivistyivät, ongelmat olivat meidän kaikkien yhteisiä.

Pikkuhiljaa opitaan lukemaan työkaverin silmiä, otsakurttuja ja kulmakarvojen asentoja, koska maski peittää puolet kasvoista. Ei tarvitse myöskään olla kateellinen toisten etelänlomista ja live-keikoista. Kotoillaan. Odotetaan. Trump ei voittanut vaaleja. Joulun suhteen voi kohta repäistä sokan irti. Koronarokote tekee tuloaan.

Kyllä me selvitään. Yhdessä. Ja ongelmiin löytyy ratkaisut, kun yhdessä niitä pohditaan. Keltanokkienkin takana on aina osaavia ihmisiä yhdistyksessä, kokenut pääluotsikka ja liitto.

13.11.2020 Anu Kantonen

Kerro kuinka sinulla menee työpaikallasi

Olen uusi luottamusmies ja työskentelen Askolan asumispalveluissa. Puolivuotta vielä, niin tulee 10-vuotta täyteen. Sitä ennen meni toiset noin 10-vuotta päiväkotimaailmassa erityislasten kanssa.

Olen ollut aina kiinnostunut työsuhdeasioista ja mahdollisuudesta vaikuttaa työni olosuhteisiin ym. Mutta vasta viime vuonna JHL:n järjestäjä sai minut mukaan ensin tutustumaan yhdistyksemme hallitukseen ja sitä kautta olen nyt tässä, kun vuoden alussa aloitin luottamusmiehenä.

Aika myrskyisä alku on ollutkin. Ensimmäiseen puoleen vuoteen on mahtunut monenmoista haastetta meille jokaiselle yhdessä ja erikseen. Sitä K-sanaa ei oikein jaksaisi enää edes mainita. Kaikesta on kuitenkin selvitty ja olen itse vihdoin päässyt aloittamaan etäkoulutuksena luottamusmiehen opintoja. Henkilökohtaisesti pääsin heinäkuussa kokeilemaan Ilpon kenkiä Pääluottamusmiehen sijaisena 3 viikkoa. Pakko tunnustaa, että siitä jos mistä sai kannustetta alkaa opiskelemaan enemmän KVTESiä, Yhteistoimintaa, edunvalvontaa ja muita "pikkujuttuja".

Lomautusuhka oli pelottavan ristiriitaista aikaa. Varmasti jokainen kaipasi jo taukoa ja ehkä odottikin lomautusta siltä kannalta. Toisaalta yksikin poissaolo työpaikalta olisi kaatunut lisätaakkana ja -riskinä työkavereille. Joillakin ehkä heräsi pelko miten tulla toimeen. Kesäloma ei tänä vuonna ollut kovin palauttava monellekaan.

Syksy on vielä edessä. Illat pimenevät ja viilenevät. Mitä muuta sieltä on vielä tulossa? Vielä pitäisi jaksaa, mutta miten? Määräänsä enempää ei kukaan voi venyä, eikä sitä voi vaatia. JHL järjestää loppuvuoden aikana työssäjaksamisesta webinaareja. Niistä löytyy lisätietoa ajankohtaista- ja koulutus-sivuilta.

Ja jos työssä tulee pulmia, niin sitä varten me luotsikat olemme. Viestiä saa laittaa. Ei ole liian pientä asiaa. Yhdessä olemme vahvempia, vai miten se meni? Ja tottahan se on!

Itsestäni olisi tosi mukava kuulla enemmänkin miten siellä työpaikoilla menee ja tutustua jäseniimme.

Tsemppiä ja voimia syksyn alkuun! Kyllä se tästä taas lähtee kevättä päin 😉

28.8.2020 terveisin Heidi Järvinen

Lomaa lomautusten varjossa

Otsikko johtaa osittain harhaan omalla kohdallani. Minä lomailin, voi
sanoa, koronan varjossa. Joskin toinen jakso lomastani on syyskesällä.
Viime perjantaina kokoonnuimme esimiehille saapuneiden lomautuslistojen, aikataulutusten äärelle. Minä vastaavan ohjaajan roolissa. Siinä kynä pysähtyi useaan otteeseen. Listauksen edetessä syntyi vilkasta keskustelua.
Hämmästelyä, ihmettelyä, kummastelua ja on todettava, myös hieman
huvittuneisuutta. Miten tämä urakka saadaan suoritettua noin työnantajan
mielestä? Osa syynä hymähtelyyn saattoi olla ajankohta, hikisen perjantain
iltapäivä. Voimat olivat viikon aikana jääneet jonnekin Etevan teiden
varsille. Onhan siinä yhteistyötaidolle tarvetta kun yhtälöä rakennamme.
Tai jos rakennelma puretaan? Tai se romahtaa?

Palaan vielä tuohon kertomaani kynän pysähtelyyn. Aivan sattumalta käteeni oli kulkeutunut JHL-kynä! Vierustoverille, kollegalle, näytin: Nyt on oikea kynä kädessä. Sen verran ujutin ammattiyhdistysaatetta tilanteeseen. Taisin tehdä sen tahallani. Jatkoin itsekseni ihan hiljaa, siis ajattelin päässäni, kykenen jopa siihen. Nyt on laitettava kynät sauhuamaan ja sitä puhettakin pitämään. Nykyarjessa kynä on enemmän symboli, kone on tilalla, siispä kuumennetaan koneita.
Jaetaan asioita, lisätään tietoa, otetaan kantaa, kuunnellaan huolta,
iloitaan pienistäkin ( niitäkin iloja löytyy vaikka useimmiten ei uskoisi).
Ja kaveria ei jätetä. Olkoon vaikka kuinka klisee, mutta on vaan niin totta
näinä aikoina. Omalta osaltani haluan luoda luottavaisuutta tulevaan tässä
työn ja selviytymisen tuoksinassa.

Tsemppiä Eteva 630 - väelle joka kolkassa Eteläistä Suomea ja hyvää kesän
jatkoa. Pidetään aatteen lippu korkealla ja uskotaan järjestäytymisen
voimaan. Ja turvaan.

30.6.2020 Terveisin jäsen-asioidenhoitaja Sirkka Voutilainen

Hei, kirjoitan ensimmäistä blogia ikinä.

Itsestä hiukan. Olen ohjaajana Keravan päiväaikaisessa toiminnassa ja olen yhdistyksen uusi sihteeri.

Olen tämän blogin kirjoitusvuoron täynnä odotusta ja iloa. Olin näet lähdössä Italiaan kuun alussa poikani juokse. Odotin innolla lämmintä kevättä, hyvää ruokaa ja erityisesti viiniä.

Kaikki muuttui kuitenkin maaliskuun lopulla. Kaikki muuttui todella äkkiä. Tuli jännitys, pelko, suurimpana huoli, etenkin pojasta Italiassa kun siellä korona jylläsi oikein vauhdilla. Viestejä ja soittoja tuli tehtyä tiuhaan tahtiin. Onneksi poika ei sairastunut ja saatiin hänet suomeen kuun alussa.

Elämä on ollut todella erilaista, työt muuttuivat, olin eristyksissä Uudestamaasta kun asun Riihimäellä. Työmatkoilla piti näyttää työnantajan antamaan lappua ja lähes joka kerta kysyttiin onko välttämätöntä mennä töihin. Vastasin usein, että ei sitä syöttämistä ja vaipanvaihtoa voi tehdä etänä tai robotilla. Junassa, kaupassa ja muuallakin liikkuessa on outo olo, ihan kun kaikki kyttäis toisia. Omaa oloa ei helpota yhtään kevään siitepölyt, yskimistä ja nuhaa riittää. Tälläiselle sosiaaliselle ihmiselle tää aika on ollut haastavaa, kun ei ole voinnut kutsua kavereita kotiin iltaa istumaan eikä voi mennä kavereille. Meillä kotona on kaikki kolme lasta. Tyttö tuli karanteenia pakoon Helsingistä ja nuorin lapsista käy koulua etänä, samalla tehdään keittiöremonttia. Mut sopu on säilynyt ja toisaalta ihanaa kun ollaan kaikki yheskoos.

Lopuksi Haluan toivottaa kaikille oikein ihanaa kevään odotusta , Vappua ja Äitienpäivää ym. Kyllä tämä tästä.

24.4.2020 terveisin Anu Nikander

Koronaa ja poikkeustilaa

Elämme Suomessa poikkeuksellisia aikoja ja se näkyy myös työpaikoilla, ammattiyhdistyksissä ja vapaa-ajalla. Työpaikoillamme kannattaa seurata työnantajan intraa ja noudattaa siellä olevia ohjeita. Etevassa tiedotetaan kootusti asioita yhdellä sivulla. Sieltä löytyy ohjeita työntekijöille ja myös siihen asiakastyöhön liittyen. Kannattaa siis piipahtaa niillä sivuilla.

Ammattiliittomme tiedottaa koronan vaikutuksista sinun palvelussuhteeseen liittyvissä asioissa ja niitä päivitetään jatkuvasti. Linkki liiton sivuille.

Tarpeen vaatiessa ole myös yhteydessä meihin luottamusmiehiin ja työsuojeluvaltuutettuun, joiden yhteystiedot löytyy näiltä kotisivuilta.

Oman yhdistyksemme tapahtumat on laitettu toistaiseksi tauolle eli tiedotamme erikseen koska voidaan tapahtumia järjestää. Siitä sitten tulee sinulle tietoa erillisellä jäsenpostilla ja myös näillä kotisivuilla.

Vapaa-ajan ja ohjeita kansalaisten eli sinun ja läheistesi oikeanlaiseen toimintaan löytyy suoraan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Kannattaa seurata heidän antamiaan ohjeita. Lisäksi some ja media antaa paljon tietoa. Somessa jaettavaan tietoon kannattaa aina suhtautua varauksella ja mielellään selvittää myös muista lähteistä, että pitääkö ne paikkansa.

30.3.2020 terveisin Ilpo Romppanen

Heippa taas

Uudet tuulet puhaltaa. Ryhdyin yhdistyksemme uudeksi taloudenhoitajaksi. Pesti ns. vähän jännittää, että miten se lähtee käyntiin...no toivottavasti ihan hyvin.

Viime vuosi on onneksi takanapäin. Sairastelin itse paljon ja läheinen ihminen sairastui vakavasti.

Itse kun olen parantunut, niin olen yrittänyt olla tukena..kuunnella...itkeä ja nauraa. Nyt alkuvuodesta kävi hoidoissa ja nyt vaan odotellaan.

Se on antanut itselle virtaa panostaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Pysähtymään tähän hetkeen ja miettiä, mitä elämässä on tärkeää. Ottaa päivä kerrallaan, kun huomisesta ei tiedä.

En halua jäädä miettimään, että mitä jos...

Tänään on ulkona paistanut aurinko ja sitä myötä on myös tullut valon pilkahdus omaan elämään.

Toivon teille kaikille parempaa ja pitäkää itsestänne, että läheisistänne huolta.😍

27.2.2020 Rakkain terveisin Miia Santala

Hyvää Uutta Vuotta 2020 kaikille JHL 630:n jäsenille.Minä olen Mirja Kulmala 1.10.2019 eläkkeelle jäänyt ohjaaja Karkkilasta. Ennätin työskennellä Etevalla melkein 25 vuotta.
Aloitin työurani 3.3.1995 silloisessa UEP:ssä. Olin koko ajan Karkkilan asumispalveluiden ohjaajana. Jossain vaiheessa toimin silloisen esimiehen sijaisenakin mutta pian huomasin ettei se ole minun työtäni vaan haluan tehdä sen asukkaiden parissa. Noihin vuosiin on mahtunut paljon ja kaikenlaista, joskus sanoinkin kirjoittavani muistelmat noista ajoista. Taitaa kuitenkin jäädä tähän blokiin.

Melkein alusta asti olen  kuulunut myös meidän hallitukseen viimeiset vuodet taitaa jo olla 6 niitäkin olen toiminut taloudenhoitajana ja varaluottamusmiehenä.
Suosittelen jokaista jota kiinnostaa liittyä hallitukseen liittymään siihen. Siinä pääsee tutustumaan koko Etevan alueella työskenteleviin ihaniin ihmisiin.

Nyt jäädessäni pois hallituksesta ja myöskin mukavasta työyhteisöstä en voi muuta kuin kiittää koko sydämestäni Etevaa työnantajana sekä kaikkia teitä ihania työkavereita koko Etevan alueelta joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä tai tavannut muuten vaan erilaissa yhteyksissä, niitä nyt muistelen lämmöllä.

Eläkkeelle jäänti ei kuitenkaan ole tehnyt toimettomaksi vaan nyt voin viettää enemmän aikaa lastenlasten kanssa joista nuorempi sanoo aina
"Mummi me tarvitaan sua joka päivä et voi mennä keikkalaiseksikaan", siinä ihana kiitos heiltä.

Myös kaikkea muuta ennättää harrastamaan ja tietysti tapaamaan teitä tuttuja aina silloin tällöin.
     

 Kiitos ja halaus kaikille toivottelee Mirja

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Olemme päässeet reippaasti uudessa vuodessa eteenpäin ja helmikuu häämöttää jo oven takana. Blogimme alkutaival on ollut hieman karikkoinen kun tekstien tuottaminen on hieman takkuillut. Mutta toivotaan, että tänä vuonna hieman reipastumme ja kirjoitamme enemmän ajankohtaisista asioista.

Yhdistyksessämme uusi vuosi on tuonut myös uusia tuulahduksia muun muassa luottamusmiesten valinnoissa eli olemme saaneet uutta verta mukaan toimintaan. Haluankin toivottaa tervetulleiksi varapääluottamusmies Anu Kantosen ja luottamusmies Heidi Järvisen. He tulevat esittäytymään täällä blogissa kevään aikana jotta pääsette hieman paremmin tutuiksi.

Olemme muokanneet myös nettisivujen sisältöä ja uutena osiona olemme lisänneet nettilinkit-sivuston josta löytyy meitä kehitysvamma-alan työntekijöitä koskevaa tietoa ja linkkejä tiedon lähteille. Käykää tutustumassa sisältöön.

Kevät tuo myös myllerrystä työmarkkinarintamalla koska meitä koskevat työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla 31.3.2020. Parhaillaan on sopimusneuvottelut käynnissä ja toivotaan, että työntekijöiden kannalta hyviä asioita saadaan aikaan maalikuun loppuun mennessä. Liittomme selkeitä tavoitteita on saada enemmän euroja ammattilaisille eli meille ja se sisältää mm. yleiskorotukset ja euromääräiset korotukset meidän pienipalkkaisille aloille. Lisäksi jäsenistön ääntä on kuultu kikyn osalta ja se halutaan poistaa tai siitä täytyy saada rahallinen korvaus. Myös elämän taitekohtien huomioiminen ja työn mukauttaminen työpaikoilla on yksi tavoite sekä todellisen tasa-arvon saaminen työpaikoille. Neuvottelujen edistymistä voit seurata liittomme sivuilta.

terveisin Ilpo 31.1.2020

Lomille lomps ja nauttimaan suomen kesästä

Kaikilla meillä on varmaan mielessä ansaitsemamme kesäloma jolloin pääsemme hieman lataamaan akkujamme jotta jaksamme taas iloisina työskennellä tulevan syksyn pimentyvinä iltoina. Itsekin jään tämän viikon jälkeen ansaitulle lomalla jolloin aion nollata hieman mennyttä kevättä ja palata sitten elokuussa hyvin levänneenä jatkamaan työrupeamaa.

Meillä on yhdistyksessä ollut ihan mukavan vilkas alkukesä kun olemme kierrelleet tutustumassa työpisteisiin ja keskustelleet työntekijöiden kanssa iloista ja suruista. Matkan varrella olemme keränneet myös työpaikoilla ilmenneitä kehittämisen kohteita ja välitämme sitä viestiä myös eteenpäin työnantajan suuntaan. Kävimme 19.6. hallituksen kokouksessa läpi työpaikkakäynnit ja niistä saadut palautteet. Yhteenvedon käynneistä esitteli meille terhakka ja positiivisuutta pursuava JHL:n järjestäjä Virpi Matikainen.  

Jatkamme työpaikoilla käyntejä syksyllä ja toivomme teiltä ideoita siitä, että minne tulemme seuraavaksi vierailulle. Ideoita voitte laittaa allekirjoittaneelle tai puheenjohtajallemme.

Kesän aikana Etevassa on siirrytty pikkuhiljaa keskistettyyn työvuorosuunnitteluun ja Titanian sähköiseen asiointiin. Mitä ilmeisemmin alku on sujunut kohtuullisen hyvin koska luottamusmiehenä en ole saanut vielä palautetta asian tiimoilta. Syksyn edetessä kuulemme varmaan kuinka mutkattomasti asiat on edenneet ja mitä kompastuskiviä matkan varrelle on ollut.

Itse jään nyt tämän viikon jälkeen lomalle ja toivon, että säät hieman lämpenee, että on mukava lähteä kalastelemaan ja nauttimaan Suomen luonnosta. Tapaamme jälleen elokuun puolenvälin jälkeen. Alla olevassa kuvassa hallituksemme aktiivit pulahtivat kokouksen jälkeen Sääksjärven lämpöiseen veteen.

terveisin Ilpo 15.7.2019

Pitkän talven jälkeen kesä pääsi jälleen yllättämään.

Varsin kliseistä, eikö?
Näin käy joka ikinen kevät, siis enkö koskaan opi… tosin nautin tästä yllätyksestä.

Oppiminen on jatkuva prosessi ja meillä yhdistyksessä on meneillään tässä kiinnostava vaihe. Pääsimme mukaan JHL:n yhdistysten kehittämisohjelmaan. Saimme JHL:stä Virpi ”Järjestäjän”, opettamaan meille uusia asioita ja ideoimaan kanssamme yhdistyksen toimintaa. Samalla jäsenistömme sai osallistua kyselyyn, yhdistyksen toiminnasta ja omasta suhteestaan yhdistykseen.

Vastanneiden kesken arvottiin palkinto, lahjakortin jalkahoitoon voitti Saija, Hyvinkäältä. Onnea.

Kyselyn tuloksia on käsitelty ja jatkettu työskentelyä niiden parissa, mm. tapaamalla jäsenistöä työpaikoilla.

Yhdistyksen kehittämisprojekti jatkuu ja sen onnistuminen riippuu myös teistä, yhdistyksemme jäsenet. Järjestettävät paikalliset tapahtumat vapaa-aikaan, oppimiseen ja tiedottamiseen liittyvät, kaipaavat myös osallistujia.

Yhdistyksen nettisivuilla tiedotamme yhdistyksen tapahtumista ja aktiivisuus kannattaa. Ajoittain ilmoitamme yllättävistä määrältään rajoitetuista jäseneduista ja niistä pääsevät nauttimaan vain nopeat.

Hyvää ja rentouttavaa kesää, teille kaikille.

Puheenjohtajanne Pirkko 23.5.2019

Moi

Olen JHL 630 ry:n hallituksen jäsen, Miia Santala. Minua pyydettiin kirjoittamaan jotakin tänne blogiin..

Voisin kertoa jotakin itsestäni. Olen tehnyt näitä ohjaajan töitä kehitysvammaisten parissa 13 vuotta. Työn ohella olen opiskellut lähihoitajaksi ja ensi kuussa saan paperit mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta.

Minulla ei ole muita kotieläimiä, kuin villakoiria. Vapaa-aika menee lasteni, läheisteni sekä ystävieni kanssa. Viime aikoina aikani on mennyt pihahommissa; haravoinnissa ja kukkasipulien istuttamisessa. Vaikka en ole mikään viherpipertäjä..

Toivottavasti näemme tulevassa yhdistyksemme kevätkokouksessa 26.4, JHL- opistolla, Helsingissä.

julkaistu 23.4.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.