Siirry sisältöön

Yhdistyksen blogi

Kerro kuinka sinulla menee työpaikallasi

Olen uusi luottamusmies ja työskentelen Askolan asumispalveluissa. Puolivuotta vielä, niin tulee 10-vuotta täyteen. Sitä ennen meni toiset noin 10-vuotta päiväkotimaailmassa erityislasten kanssa.

Olen ollut aina kiinnostunut työsuhdeasioista ja mahdollisuudesta vaikuttaa työni olosuhteisiin ym. Mutta vasta viime vuonna JHL:n järjestäjä sai minut mukaan ensin tutustumaan yhdistyksemme hallitukseen ja sitä kautta olen nyt tässä, kun vuoden alussa aloitin luottamusmiehenä.

Aika myrskyisä alku on ollutkin. Ensimmäiseen puoleen vuoteen on mahtunut monenmoista haastetta meille jokaiselle yhdessä ja erikseen. Sitä K-sanaa ei oikein jaksaisi enää edes mainita. Kaikesta on kuitenkin selvitty ja olen itse vihdoin päässyt aloittamaan etäkoulutuksena luottamusmiehen opintoja. Henkilökohtaisesti pääsin heinäkuussa kokeilemaan Ilpon kenkiä Pääluottamusmiehen sijaisena 3 viikkoa. Pakko tunnustaa, että siitä jos mistä sai kannustetta alkaa opiskelemaan enemmän KVTESiä, Yhteistoimintaa, edunvalvontaa ja muita "pikkujuttuja".

Lomautusuhka oli pelottavan ristiriitaista aikaa. Varmasti jokainen kaipasi jo taukoa ja ehkä odottikin lomautusta siltä kannalta. Toisaalta yksikin poissaolo työpaikalta olisi kaatunut lisätaakkana ja -riskinä työkavereille. Joillakin ehkä heräsi pelko miten tulla toimeen. Kesäloma ei tänä vuonna ollut kovin palauttava monellekaan.

Syksy on vielä edessä. Illat pimenevät ja viilenevät. Mitä muuta sieltä on vielä tulossa? Vielä pitäisi jaksaa, mutta miten? Määräänsä enempää ei kukaan voi venyä, eikä sitä voi vaatia. JHL järjestää loppuvuoden aikana työssäjaksamisesta webinaareja. Niistä löytyy lisätietoa ajankohtaista- ja koulutus-sivuilta.

Ja jos työssä tulee pulmia, niin sitä varten me luotsikat olemme. Viestiä saa laittaa. Ei ole liian pientä asiaa. Yhdessä olemme vahvempia, vai miten se meni? Ja tottahan se on!

Itsestäni olisi tosi mukava kuulla enemmänkin miten siellä työpaikoilla menee ja tutustua jäseniimme.

Tsemppiä ja voimia syksyn alkuun! Kyllä se tästä taas lähtee kevättä päin 😉

28.8.2020 terveisin Heidi Järvinen

Lomaa lomautusten varjossa

Otsikko johtaa osittain harhaan omalla kohdallani. Minä lomailin, voi
sanoa, koronan varjossa. Joskin toinen jakso lomastani on syyskesällä.
Viime perjantaina kokoonnuimme esimiehille saapuneiden lomautuslistojen, aikataulutusten äärelle. Minä vastaavan ohjaajan roolissa. Siinä kynä pysähtyi useaan otteeseen. Listauksen edetessä syntyi vilkasta keskustelua.
Hämmästelyä, ihmettelyä, kummastelua ja on todettava, myös hieman
huvittuneisuutta. Miten tämä urakka saadaan suoritettua noin työnantajan
mielestä? Osa syynä hymähtelyyn saattoi olla ajankohta, hikisen perjantain
iltapäivä. Voimat olivat viikon aikana jääneet jonnekin Etevan teiden
varsille. Onhan siinä yhteistyötaidolle tarvetta kun yhtälöä rakennamme.
Tai jos rakennelma puretaan? Tai se romahtaa?

Palaan vielä tuohon kertomaani kynän pysähtelyyn. Aivan sattumalta käteeni oli kulkeutunut JHL-kynä! Vierustoverille, kollegalle, näytin: Nyt on oikea kynä kädessä. Sen verran ujutin ammattiyhdistysaatetta tilanteeseen. Taisin tehdä sen tahallani. Jatkoin itsekseni ihan hiljaa, siis ajattelin päässäni, kykenen jopa siihen. Nyt on laitettava kynät sauhuamaan ja sitä puhettakin pitämään. Nykyarjessa kynä on enemmän symboli, kone on tilalla, siispä kuumennetaan koneita.
Jaetaan asioita, lisätään tietoa, otetaan kantaa, kuunnellaan huolta,
iloitaan pienistäkin ( niitäkin iloja löytyy vaikka useimmiten ei uskoisi).
Ja kaveria ei jätetä. Olkoon vaikka kuinka klisee, mutta on vaan niin totta
näinä aikoina. Omalta osaltani haluan luoda luottavaisuutta tulevaan tässä
työn ja selviytymisen tuoksinassa.

Tsemppiä Eteva 630 - väelle joka kolkassa Eteläistä Suomea ja hyvää kesän
jatkoa. Pidetään aatteen lippu korkealla ja uskotaan järjestäytymisen
voimaan. Ja turvaan.

30.6.2020 Terveisin jäsen-asioidenhoitaja Sirkka Voutilainen

Hei, kirjoitan ensimmäistä blogia ikinä.

Itsestä hiukan. Olen ohjaajana Keravan päiväaikaisessa toiminnassa ja olen yhdistyksen uusi sihteeri.

Olen tämän blogin kirjoitusvuoron täynnä odotusta ja iloa. Olin näet lähdössä Italiaan kuun alussa poikani juokse. Odotin innolla lämmintä kevättä, hyvää ruokaa ja erityisesti viiniä.

Kaikki muuttui kuitenkin maaliskuun lopulla. Kaikki muuttui todella äkkiä. Tuli jännitys, pelko, suurimpana huoli, etenkin pojasta Italiassa kun siellä korona jylläsi oikein vauhdilla. Viestejä ja soittoja tuli tehtyä tiuhaan tahtiin. Onneksi poika ei sairastunut ja saatiin hänet suomeen kuun alussa.

Elämä on ollut todella erilaista, työt muuttuivat, olin eristyksissä Uudestamaasta kun asun Riihimäellä. Työmatkoilla piti näyttää työnantajan antamaan lappua ja lähes joka kerta kysyttiin onko välttämätöntä mennä töihin. Vastasin usein, että ei sitä syöttämistä ja vaipanvaihtoa voi tehdä etänä tai robotilla. Junassa, kaupassa ja muuallakin liikkuessa on outo olo, ihan kun kaikki kyttäis toisia. Omaa oloa ei helpota yhtään kevään siitepölyt, yskimistä ja nuhaa riittää. Tälläiselle sosiaaliselle ihmiselle tää aika on ollut haastavaa, kun ei ole voinnut kutsua kavereita kotiin iltaa istumaan eikä voi mennä kavereille. Meillä kotona on kaikki kolme lasta. Tyttö tuli karanteenia pakoon Helsingistä ja nuorin lapsista käy koulua etänä, samalla tehdään keittiöremonttia. Mut sopu on säilynyt ja toisaalta ihanaa kun ollaan kaikki yheskoos.

Lopuksi Haluan toivottaa kaikille oikein ihanaa kevään odotusta , Vappua ja Äitienpäivää ym. Kyllä tämä tästä.

24.4.2020 terveisin Anu Nikander

Koronaa ja poikkeustilaa

Elämme Suomessa poikkeuksellisia aikoja ja se näkyy myös työpaikoilla, ammattiyhdistyksissä ja vapaa-ajalla. Työpaikoillamme kannattaa seurata työnantajan intraa ja noudattaa siellä olevia ohjeita. Etevassa tiedotetaan kootusti asioita yhdellä sivulla. Sieltä löytyy ohjeita työntekijöille ja myös siihen asiakastyöhön liittyen. Kannattaa siis piipahtaa niillä sivuilla.

Ammattiliittomme tiedottaa koronan vaikutuksista sinun palvelussuhteeseen liittyvissä asioissa ja niitä päivitetään jatkuvasti. Linkki liiton sivuille.

Tarpeen vaatiessa ole myös yhteydessä meihin luottamusmiehiin ja työsuojeluvaltuutettuun, joiden yhteystiedot löytyy näiltä kotisivuilta.

Oman yhdistyksemme tapahtumat on laitettu toistaiseksi tauolle eli tiedotamme erikseen koska voidaan tapahtumia järjestää. Siitä sitten tulee sinulle tietoa erillisellä jäsenpostilla ja myös näillä kotisivuilla.

Vapaa-ajan ja ohjeita kansalaisten eli sinun ja läheistesi oikeanlaiseen toimintaan löytyy suoraan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Kannattaa seurata heidän antamiaan ohjeita. Lisäksi some ja media antaa paljon tietoa. Somessa jaettavaan tietoon kannattaa aina suhtautua varauksella ja mielellään selvittää myös muista lähteistä, että pitääkö ne paikkansa.

30.3.2020 terveisin Ilpo Romppanen

Heippa taas

Uudet tuulet puhaltaa. Ryhdyin yhdistyksemme uudeksi taloudenhoitajaksi. Pesti ns. vähän jännittää, että miten se lähtee käyntiin...no toivottavasti ihan hyvin.

Viime vuosi on onneksi takanapäin. Sairastelin itse paljon ja läheinen ihminen sairastui vakavasti.

Itse kun olen parantunut, niin olen yrittänyt olla tukena..kuunnella...itkeä ja nauraa. Nyt alkuvuodesta kävi hoidoissa ja nyt vaan odotellaan.

Se on antanut itselle virtaa panostaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Pysähtymään tähän hetkeen ja miettiä, mitä elämässä on tärkeää. Ottaa päivä kerrallaan, kun huomisesta ei tiedä.

En halua jäädä miettimään, että mitä jos...

Tänään on ulkona paistanut aurinko ja sitä myötä on myös tullut valon pilkahdus omaan elämään.

Toivon teille kaikille parempaa ja pitäkää itsestänne, että läheisistänne huolta.😍

27.2.2020 Rakkain terveisin Miia Santala

Hyvää Uutta Vuotta 2020 kaikille JHL 630:n jäsenille.Minä olen Mirja Kulmala 1.10.2019 eläkkeelle jäänyt ohjaaja Karkkilasta. Ennätin työskennellä Etevalla melkein 25 vuotta.
Aloitin työurani 3.3.1995 silloisessa UEP:ssä. Olin koko ajan Karkkilan asumispalveluiden ohjaajana. Jossain vaiheessa toimin silloisen esimiehen sijaisenakin mutta pian huomasin ettei se ole minun työtäni vaan haluan tehdä sen asukkaiden parissa. Noihin vuosiin on mahtunut paljon ja kaikenlaista, joskus sanoinkin kirjoittavani muistelmat noista ajoista. Taitaa kuitenkin jäädä tähän blokiin.

Melkein alusta asti olen  kuulunut myös meidän hallitukseen viimeiset vuodet taitaa jo olla 6 niitäkin olen toiminut taloudenhoitajana ja varaluottamusmiehenä.
Suosittelen jokaista jota kiinnostaa liittyä hallitukseen liittymään siihen. Siinä pääsee tutustumaan koko Etevan alueella työskenteleviin ihaniin ihmisiin.

Nyt jäädessäni pois hallituksesta ja myöskin mukavasta työyhteisöstä en voi muuta kuin kiittää koko sydämestäni Etevaa työnantajana sekä kaikkia teitä ihania työkavereita koko Etevan alueelta joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä tai tavannut muuten vaan erilaissa yhteyksissä, niitä nyt muistelen lämmöllä.

Eläkkeelle jäänti ei kuitenkaan ole tehnyt toimettomaksi vaan nyt voin viettää enemmän aikaa lastenlasten kanssa joista nuorempi sanoo aina
"Mummi me tarvitaan sua joka päivä et voi mennä keikkalaiseksikaan", siinä ihana kiitos heiltä.

Myös kaikkea muuta ennättää harrastamaan ja tietysti tapaamaan teitä tuttuja aina silloin tällöin.
     

 Kiitos ja halaus kaikille toivottelee Mirja

Uusi vuosi ja uudet kujeet

Olemme päässeet reippaasti uudessa vuodessa eteenpäin ja helmikuu häämöttää jo oven takana. Blogimme alkutaival on ollut hieman karikkoinen kun tekstien tuottaminen on hieman takkuillut. Mutta toivotaan, että tänä vuonna hieman reipastumme ja kirjoitamme enemmän ajankohtaisista asioista.

Yhdistyksessämme uusi vuosi on tuonut myös uusia tuulahduksia muun muassa luottamusmiesten valinnoissa eli olemme saaneet uutta verta mukaan toimintaan. Haluankin toivottaa tervetulleiksi varapääluottamusmies Anu Kantosen ja luottamusmies Heidi Järvisen. He tulevat esittäytymään täällä blogissa kevään aikana jotta pääsette hieman paremmin tutuiksi.

Olemme muokanneet myös nettisivujen sisältöä ja uutena osiona olemme lisänneet nettilinkit-sivuston josta löytyy meitä kehitysvamma-alan työntekijöitä koskevaa tietoa ja linkkejä tiedon lähteille. Käykää tutustumassa sisältöön.

Kevät tuo myös myllerrystä työmarkkinarintamalla koska meitä koskevat työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla 31.3.2020. Parhaillaan on sopimusneuvottelut käynnissä ja toivotaan, että työntekijöiden kannalta hyviä asioita saadaan aikaan maalikuun loppuun mennessä. Liittomme selkeitä tavoitteita on saada enemmän euroja ammattilaisille eli meille ja se sisältää mm. yleiskorotukset ja euromääräiset korotukset meidän pienipalkkaisille aloille. Lisäksi jäsenistön ääntä on kuultu kikyn osalta ja se halutaan poistaa tai siitä täytyy saada rahallinen korvaus. Myös elämän taitekohtien huomioiminen ja työn mukauttaminen työpaikoilla on yksi tavoite sekä todellisen tasa-arvon saaminen työpaikoille. Neuvottelujen edistymistä voit seurata liittomme sivuilta.

terveisin Ilpo 31.1.2020

Lomille lomps ja nauttimaan suomen kesästä

Kaikilla meillä on varmaan mielessä ansaitsemamme kesäloma jolloin pääsemme hieman lataamaan akkujamme jotta jaksamme taas iloisina työskennellä tulevan syksyn pimentyvinä iltoina. Itsekin jään tämän viikon jälkeen ansaitulle lomalla jolloin aion nollata hieman mennyttä kevättä ja palata sitten elokuussa hyvin levänneenä jatkamaan työrupeamaa.

Meillä on yhdistyksessä ollut ihan mukavan vilkas alkukesä kun olemme kierrelleet tutustumassa työpisteisiin ja keskustelleet työntekijöiden kanssa iloista ja suruista. Matkan varrella olemme keränneet myös työpaikoilla ilmenneitä kehittämisen kohteita ja välitämme sitä viestiä myös eteenpäin työnantajan suuntaan. Kävimme 19.6. hallituksen kokouksessa läpi työpaikkakäynnit ja niistä saadut palautteet. Yhteenvedon käynneistä esitteli meille terhakka ja positiivisuutta pursuava JHL:n järjestäjä Virpi Matikainen.  

Jatkamme työpaikoilla käyntejä syksyllä ja toivomme teiltä ideoita siitä, että minne tulemme seuraavaksi vierailulle. Ideoita voitte laittaa allekirjoittaneelle tai puheenjohtajallemme.

Kesän aikana Etevassa on siirrytty pikkuhiljaa keskistettyyn työvuorosuunnitteluun ja Titanian sähköiseen asiointiin. Mitä ilmeisemmin alku on sujunut kohtuullisen hyvin koska luottamusmiehenä en ole saanut vielä palautetta asian tiimoilta. Syksyn edetessä kuulemme varmaan kuinka mutkattomasti asiat on edenneet ja mitä kompastuskiviä matkan varrelle on ollut.

Itse jään nyt tämän viikon jälkeen lomalle ja toivon, että säät hieman lämpenee, että on mukava lähteä kalastelemaan ja nauttimaan Suomen luonnosta. Tapaamme jälleen elokuun puolenvälin jälkeen. Alla olevassa kuvassa hallituksemme aktiivit pulahtivat kokouksen jälkeen Sääksjärven lämpöiseen veteen.

terveisin Ilpo 15.7.2019

Pitkän talven jälkeen kesä pääsi jälleen yllättämään.

Varsin kliseistä, eikö?
Näin käy joka ikinen kevät, siis enkö koskaan opi… tosin nautin tästä yllätyksestä.

Oppiminen on jatkuva prosessi ja meillä yhdistyksessä on meneillään tässä kiinnostava vaihe. Pääsimme mukaan JHL:n yhdistysten kehittämisohjelmaan. Saimme JHL:stä Virpi ”Järjestäjän”, opettamaan meille uusia asioita ja ideoimaan kanssamme yhdistyksen toimintaa. Samalla jäsenistömme sai osallistua kyselyyn, yhdistyksen toiminnasta ja omasta suhteestaan yhdistykseen.

Vastanneiden kesken arvottiin palkinto, lahjakortin jalkahoitoon voitti Saija, Hyvinkäältä. Onnea.

Kyselyn tuloksia on käsitelty ja jatkettu työskentelyä niiden parissa, mm. tapaamalla jäsenistöä työpaikoilla.

Yhdistyksen kehittämisprojekti jatkuu ja sen onnistuminen riippuu myös teistä, yhdistyksemme jäsenet. Järjestettävät paikalliset tapahtumat vapaa-aikaan, oppimiseen ja tiedottamiseen liittyvät, kaipaavat myös osallistujia.

Yhdistyksen nettisivuilla tiedotamme yhdistyksen tapahtumista ja aktiivisuus kannattaa. Ajoittain ilmoitamme yllättävistä määrältään rajoitetuista jäseneduista ja niistä pääsevät nauttimaan vain nopeat.

Hyvää ja rentouttavaa kesää, teille kaikille.

Puheenjohtajanne Pirkko 23.5.2019

Moi

Olen JHL 630 ry:n hallituksen jäsen, Miia Santala. Minua pyydettiin kirjoittamaan jotakin tänne blogiin..

Voisin kertoa jotakin itsestäni. Olen tehnyt näitä ohjaajan töitä kehitysvammaisten parissa 13 vuotta. Työn ohella olen opiskellut lähihoitajaksi ja ensi kuussa saan paperit mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta.

Minulla ei ole muita kotieläimiä, kuin villakoiria. Vapaa-aika menee lasteni, läheisteni sekä ystävieni kanssa. Viime aikoina aikani on mennyt pihahommissa; haravoinnissa ja kukkasipulien istuttamisessa. Vaikka en ole mikään viherpipertäjä..

Toivottavasti näemme tulevassa yhdistyksemme kevätkokouksessa 26.4, JHL- opistolla, Helsingissä.

julkaistu 23.4.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *